Forbrukslån
Forbrukslån

Å lage seg et budsjett og følge dette opp vil hjelpe godt for å ha en sunn privatøkonomi. Du har til enhver tid oversikten, samt at du har pengene disponibel når banken sender deg terminregningen, på forbrukslån eller andre lån.

Innhold i et budsjett

Et budsjett vil si at du har satt opp alle utgifter og inntekter for måneden. Dette vil være et godt redskap for å alltid ha penger til det en trenger. Du bør sette opp poster for alle utgifter, som for eksempel forbrukslån, forsikringer og strøm. Det samme gjelder for alle inntekter. Det er anbefalt og også sette opp post for sparing. Selv om budsjettet ditt ikke er stort kan en spare litt, og da slipper man kanskje basere ekstrautgifter kun på lån eller kreditter. Opprett automatiske trekk fra lønnskontoen og over på andre kontoer, som en sparekonto og regningskonto. Alt dette bør komme frem i oversikten din.

Lage selve postene i budsjettet

Inntekten på månedsbasis er utgangspunktet ditt. Fra denne summen skal du trekke alle faste og variable utgifter. De variable utgiftene kan for eksempel være matvarer eller bensin. Du vil kanskje ikke vite helt på krona hvor mye dette er, men få et overslag som virker sannsynlig. De faste månedlige utgiftene, som forbrukslån, er greie å finne ut av. Regninger som betales en eller noen ganger pr år likeså. Ta totalsummen og del den på antallet måneder regningen gjelder for, da har du månedssummen. Når regnestykket ditt er gjort vil du se hva du eventuelt har i overskudd, og det er fra dette du henter sparepenger.