Forbrukslån
Forbrukslån

Du har kanskje fått uforutsette utgifter som utfordrer din private økonomi? De fleste banker tilbyr forbrukslån uten sikkerhet. Det vil si at banken ikke krever pant eller kausjonist for disse lånene. Det er kun du som er ansvarlig for å betale tilbake det du låner. Forbrukslån og rentene settes på bakgrunn av bankens kredittvurdering av deg.

Forbrukslån uten sikkerhet

Et forbrukslån uten sikkerhet betyr at det kun er bankens egne kredittvurderinger av deg og dine personlige opplysninger som gir grunnlag for hvilket lån du får, og til hvilken rente du får låne pengene til. Et lån uten sikkerhet vil si at banken foretar en normal kredittvurdering av deg, der de undersøker din inntekt. Din betalingsevne, og din alder er også blant noen av opplysningene banken sjekker. Opplysningene fører til at banken kan gi deg en egen rente på ditt forbrukslån. Bankene kan som regel tilby deg en forsikring knyttet opp til ditt lån. Dette vil som regel innebære ekstra kostnader i første hånd, men lavere rentesatser på sikt.

Skal du ta opp ett forbrukslån uten sikkerhet bør du tenke på følgende:

Ett forbrukslån uten sikkerhet vil innebære at det kun er du som stiller som ansvarlig for lånet du søker om. Det vil si at lånet ofte koster deg mer, enn det du ville betalt om du stiller med sikkerhet. Banken gir deg en høyere rente og lånet blir forholdsvis dyrt, om du har god betalingsevne blir det kanskje rimeligere for deg. Du må tenke på om du har råd til å ta opp ett forbrukslån uten sikkerhet, det kan komme harde tider der du sliter med og tilbakebetale slike lån, med en høyere rente. Harde tider kan føre til at du havner i en ”ond sirkel” der du ikke lenger klarer å håndtere din private økonomi.