Rådet er enkelt – skal du ta opp et lån, så sett deg ned og sammenlign ulike forbrukslån. Da vil du raskt komme frem til det som er billigst for deg, men de ulike lånene har også forskjellige betingelser som kan være avgjørende for om du får lånet eller ikke.
Er prisen rett for denne lånestørrelsen?
Når du sjekker kan du se på hva den effektive renten er, men også etableringsgebyret. Hvis dette gebyret er 1% av beløpet bør du ikke låne mer enn kr 100 000, da blir det fort kostbart. Skal du låne mindre beløper enn dette kan det også lønne seg å sammenlign ulike forbrukslån i «smålån»-klassen, ettersom disse raskt vil være gunstigere for deg.
Oppfyller du kravene for å få lånet?
Kanskje har du funnet drømmelånet, men så oppfyller du ikke kravene som banken har satt. Sammenlign ulike forbrukslån og du finner raskt ut om du er godtatt. For eksempel krever noen at du tjener minst kr 200 000 i året, mens andre igjen bare krever at du har en skattbar inntekt.
Aldersgrensen er også ganske varierende blant lånetilbyderne. De aller fleste bankene krever at du er minst 23 eller 25 år før de gir deg et lån, men for eksempel Bank Norwegian har en snedig aldersgrense på kun 18 år.