Forbrukslån
Forbrukslån

Hvis du vurderer å ta et forbrukslån, bør du være taktisk. Først og fremst må du regne ut hva lånet faktisk vil koste deg, deretter finne ut hva som lønner seg best i din situasjon; høye renter eller høye gebyrer? En god taktisk løsning er også å ta opp lånet sammen med en annen person. Dette gjelder kun som en spesiell avtale dere to i mellom, utlåner vil føre lånet på kun en av dere.

Gode venner og samboere

Det kan fort vise seg å være ganske lurt å ta opp et forbrukslån sammen med en annen. Det vil kun være en av dere som tar opp lånet, så dere må ha en avtale uavhengig av utlåners lånekontrakt. For samboere er dette en god mulighet. Det kan være at kun en av dere har fast inntekt, den andre har deltidsjobb eller mer sporadiske inntekter. Men sammen kan dere betjene et lån uten at det går så hardt ut over privatøkonomien. En slik ordning kan selvfølgelig også arrangeres mellom gode venner.

En medansvarlig

Å være taktisk, og ta opp et forbrukslån sammen med en annen, er en lur løsning. Men det kan også hende at utlåner faktisk krever en annen person, en såkalt medansvarlig. Dette kan være i tilfeller hvor hovedlåner er yngre enn utlåners aldersgrense, eller det kan være hvis lånetaker har en betalingsanmerkning. Når man låner med en medansvarlig, blir denne personen ansvarlig for nedbetaling av lånet hvis hovedlåner skulle få problemer. En medansvarlig kan være en ektefelle, et familiemedlem eller en venn. Den medansvarlige må også ha fast inntekt og ikke har registrerte betalingsanmerkninger eller inkassosaker.